Veelgestelde vragen

Kan ik vergoeding krijgen via de verzekering voor beelddenken?

Beelddenken is geen stoornis. Het is een brein-voorkeur, een manier van denken. Daarom kan het nooit opgenomen worden in het zorgpakket.

Het talige denken van school/onderwijs vereist een omschakeling in denken en werken. Veel kinderen hebben daar hulp bij nodig.

Pas als het talige denken, na goede begeleiding, nog steeds niet lukt, moet verder onderzoek gedaan worden naar wel geregistreerde stoornissen, zoals dyslexie, concentratie, AD(H)D, etc.

Voorbeeld: Iemand met dyslexie (stoornis in de hersenen) zal het beelddenken noodgedwongen als enige denkvoorkeur toepassen, omdat hij belemmerd is in het talige denken. En omdat de oorzaak dyslexie is, is hier wel vergoeding voor geregeld.

Beelddenken alleen is dus nooit de oorzaak van structurele leer- en gedragsproblemen! Het is echter wel vaak de leeringang waar je gebruik van maakt bij het leren/les geven.

Ik raad u aan om in overleg met school te vragen of er achterliggend leer-gedragsprobleem ten grondslag ligt aan het feit dat het op school niet lukt.

Als het alleen beelddenken is, dan kun je met een korte, gericht visuele begeleiding het kind inzicht en handvatten geven zodat het wel lukt. Een professional kan dit middels onderzoek en/of begeleiding effectief in kaart brengen. U kunt op de site www.kindinbeeld.nl onder het kopje `Professionals in de regio` of  op http://www.bureaubeelddenken.nl/index onder het kopje signaleerders iemand in uw regio zoeken en die vrijblijvend benaderen om te vragen naar de mogelijkheden en eventuele vergoeding.